sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

Vihreitä sävyjä

Tällä kertaa padasta nousi vihreän sävyisiä lankoja. Koska värjäsimme jo viime viikolla kaikki Gjestalin Maijat, oli aika kaivella varastoista vaaleita lankoja. Sieltä sitten löytyikin äidin 20 vuotta villatakkiprojektia odotelleet Vuorelman Vedot, ja päätimme että nyt niiden on aika saada uusi elämä väripadan kautta. 



Harvensimme pientareiden lupiinivarantoja. Keräsimme yhteensä kaksi kiloa, jolla värjääntyi 200g lankaa, joka siis on Vuorelman Vetoa. Puretuksessa käytettiin kuparivihtrilliä. 




Samaisesta langasta 200g erä sai värinsä pihlajan lehdistä. Tulos on tumma oliivin vihreä. Tästä tuli kyllä hieno! Lehtiä ei liotettu ennen värjäystä ja puretuksessa käytettiin sekä kupari- että rautavihtrilliä. On ihmeellistä, että tuoreena niin kahdesta saman sävyisestä lehdestä tulee kovin erilaisia värejä, kun ne keitetään. Alla vertailussa koivun lehdillä värjätyt langat.


Oikea väri on hieman vihreämpi, tässä langat näyttävät ihan keltaisilta. Tässä erässä myös 200g lankaa, joka tällä kertaa on Novitan Nallea. Puretuksessa käyettiin alunaa.

On tämä luonnon väriloisto aivan mahtavaa, ja tähän hommaan jää pahasti koukkuun, kun ikinä ei varmaksi tiedä, mitä padasta nouseekaan. Saman puun lehdistäkin kun eri aikoina tulee hyvinkin erilaisia sävyjä...

On sitä HIEMAN ehditty neuloakin. Toppi alkaa olla yhdistelyä ja viimeistelyvirkkauksia vaille valmis, mutta tämä värjäily on nyt vienyt suurimman osan ajasta. Katsotaan jos seuraavaan päivitykseen tulisi jo jotain neuleitakin mukaan.

3 kommenttia:

  1. Ihania lankoja! Mulla on hirvee värjäysinto, mutta palasin takaisin pk-seudulle niin täällä se ei nyt ole mahdollista kun ei voi mennä ilman lupaa toisten maalta repimään kasveja..:/
    Otitteko noista lupiineista pelkät kukat vai myös varretkin?

    VastaaPoista
  2. oijoi, ihania värejä!!! mun pitää kyl hommata jostain joku opus mikä neuvoo värjäilemään, on niin ihania noi värit, rakastan tuommosia maanläheisiä väerjä!!! mun on pakko pääsät kans värjäilemään!!!! :D

    VastaaPoista
  3. kiitoksia! Tämä on kyllä tosi koukuttavaa puuhaa:D
    Lupiineista käytettiin koko kasvi, eli kukat ja varret on kaikki mukana.

    VastaaPoista