sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Indigoa ja morsinkoa!

Kesällä tosiaan oltiin indigovärjäys-kurssilla, ja nyt taidot laitettiin koetukselle myös kotona. Nyt ei voinut maestrolta kysyä apua joka käänteessä, mutta  onnistuttiin silti oikein hyvin. Mallioppilaita siis oltiin ?!?


Kaikkiaan valmistetusta liemestä saatiin miltei 2 kg sinistä lankaa! Tässä narulla niitä nyt roikkuu. Aivan kaikki ei tässä ole, joitain keskisinisiä roikkui toisella narulla. Välissä oleva vihreä oli värjätty aiemmin koivulla, joten keltainen pohja käänsi värin vihreäksi. Loput ovat valkoisia tai harmaita lankoja. Kun liemen ensimmäiseen kastoon laittaa harmaata, tulos on ihanan tumman farkun värinen. Nam. 


Se, mikä kuitenkin oli päivän parasta antia, oli nämä itse kasvatetut morsingot. Laitettiin kesän alussa morsingon siemeniä laatikoihin, ja annettiin niiden kasvaa kaikessa rauhassa kesän ajan. Eipä niistä kovin suurta kasvustoa tullut, mutta lehdet painoivat reilun kilon. Tavoite oli siis saada oman maan antimista sinistä väriä, ja kuinkas sitten kävikään...?


Ensin keitettiin vettä ja liotettiin lehtiä siellä hetken. Liemi oli tässä vaiheessa punertavan ruskeaa, kun lehdet siivilöitiin pois. Joukkoon laitettiin soodaa ja liemi hapetettiin. Pinnalle muodostui n. 5cm:n kerros mintunväristä vaahtoa!


Värjäysprosessi tehtiin aivan kuten idigossa, eli natriumditioniitilla poistettiin liemestä happi, ja liemi muuttui kellerteävänvihreäksi. Lehtiä oli reilu kilo, ja liemi värjäsi 250g lankaa ...

... siniseksi!
Kuva on hieman sumea, kun sekä kuvaajalla että langankäsittelijällä oli riemussa pitelemistä:D Tässä langat siis on juuri nostettu liemestä ja väri muuttuu siniseksi. Lopputulos oli tuollainen, kuin vyyhdin yläreuna kuvassa on. Väri muuttui siniseksi paljon hitaammin kuin indigolla värjätessä. Liekö ero sitten morsingon ja indigon välillä tai siinä, että morsinkoliemi oli tehty tuoreesta lehdestä, ei jauheesta. 


Hapetusvaiheessa en hetkeäkään jaksanut uskoa, että tässä vielä onnistuttaisiin, mutta onneksi tuntemus oli väärä. Toki valmiilla indigojauheella saa enemmän ja halvemmalla, mutta on se aika hienoa saada sinistä lankaa omalla maalla kasvatetusta morsingosta! 


Tähän on hyvä päättää värjäyskesä 2011!


3 kommenttia:

  1. Hyvä lopputulos! Värjäilin tänään itse kasvatetuilla Japanin indigon lehdillä ja olen myös tyytyväinen lopputulokseen. Jossain vaiheessa toivottavasti ehdin kuvata lopputuloksen ja laittaa blogiini

    VastaaPoista
  2. Vautsi! Jään odottamaan kuvia!

    VastaaPoista
  3. Vaikka en ole sinisen ystävä niin nyt täytyy sanoa että vau mitä lankoja! Itse värjätty on aina ihanampi...

    VastaaPoista