tiistai 8. marraskuuta 2011

Piikkiö

Kerrankin täälläkin jotain punaista! Kuitenkaan omaan käyttöön nämä eivät ole. Vaatekaapissani eikä päälläni nähdä siis jatkossakaan punaista - ei vaan ole mun juttu ei.


Malli on Mary Oljen Suomalaisia sukkia ja muita neuletöitä -kirjasta. Malli kulkee kirjassa nimellä urheilusukka 7-8 vuotiaalle. 
Lanka on itsevärjättyä Gjestal Maijaa, sitä kului 200g. Lanka on värjätty kokenillin ja krapin jäkiväreillä. 
Puikot 3mm.  


Kirjan mallissa silmukoita oli 69, joten lisäsin luomisreunan silmukkaluvuksi 76s. Sukan suu on kaksinkerainen ja nurjalla puolella on aukko kuminauhan pujottamista varten kujaan - hyvin Mary Olkimainen sukansuu siis. Olki toteaa kirjassaan, että todella pitkissä naisten sukissa kaksinkertainen reuna on hyvä ja tukeva alusta myös sukkanauhanappien kiinnittämistä varten!


Sukan kuviomalli on otettu talteen Piikkiöstä. Olki on siis luonut tämän kuvion vanhojen sukkien perusteella. Perinteinen suomalainen kuvio siis kyseessä. Kuvio luodaan nurjilla ja oikeilla silmukoilla. Oljen mielestä esiäitimme olivat taitavampia neulojia mitä 1940-luvun naiset(jolloin siis kirja on ilmestynyt), koska sukat ovat aiemmin olleet kauniin koristeellisia ja sen lisäksi vielä todella mallikkaita. Kuvio on kyllä kaunis - itse pidän näistä nurjilla ja oikeilla silmukoilla luoduista kuvioista. Lisäksi kuviota neuloo todella nopeasti ja vaivattomasti!


Oljen mukaan jokaisessa sukassa tulisi myös olla takasauma. "Esiäitimme tiesivät, että sukka on sekä mallikkaan näköinen että säären hoikkuutta tehostava, jos siinä keskellä takana kulkee hyvin näkyvä saumaa muistuttava kuvioraita." (Olki: Suomalaisia sukkia ja muita neuletöitä) Näihin sukkiin toki neuloin sauman, mutta se hieman  hukkuu tuonne kuvioon. Pohjekavennukset on kyllä hyvä tehdä tuon sauman molemmin puolin.


Neuloin sukat vajaassa viikossa, sillä nämä oli tosi koukuttavat neuloa! Yleensä pitkissä sukissa viimeistään toisen sukan varressa alkaa kyllästyttää, mutta näitä neuloin kauhealla innolla. Tenttikirja ei ehkä ihan samalla tahdilla sitten edistynytkään, mutta ehtiihän sitä sitten...

8 kommenttia:

 1. Komeat on varret ja kaunis väri :) Mary on osannut hommansa!

  VastaaPoista
 2. Kauniit sukat! Miten se onkaan niin usein niin, että ne tenttikirjat häviävät kiinnostavuudessaan neulomiselle... ;-) Nimim. Opiskelija minäkin

  VastaaPoista
 3. Onpa kauniit sukat! :) Pitää jossain vaiheessa metsästää tuo ohje ja tehdä itselle tuollaiset. :)

  VastaaPoista
 4. Ihanat ja lämpimän näköiset sukat. Kävin ensivisiitillä ja tykkäsin näkemästäni. Tulen vierailulle uudestaankin :)

  VastaaPoista
 5. Onpa kauniit sukat! Täytyy käyttää tuota sauma-ajatusta seuraavissa polvareissa, jotka neulon :)

  VastaaPoista