maanantai 22. joulukuuta 2014

Sipulisukat koetuksella

Ensimmäinen projektini itsevärjätyistä langoista oli palmikkosukat. Väriaineena olivat sipulin kuoret, joiden väri on voimakkaan oranssi. Värin haalistumisesta varoitellaan, ja varsinkin aurongon valo haalistuttaa sipulilla värjättyjä lankoja. Senpä takia oletuksena olikin, että sukkien väri tulisi haalistumaan paljonkin, mutta värinkesto on ollut positiivinen yllätys. 


Uutena sukat löytyvät aiemmasta postauksestani vuodelta 2010. Sukkia on siis käytetty jo neljä vuotta, mutta väri on edelleen kirkas. Ainoastaan pohjasta sukat ovat haalistuneet hankauksen vuoksi.  

Sukkia on pesty monia kertoja pesukoneessakin, mutta silti sukat ovat laiskalta parsijalta ennättäneet kulua puhkikin ennen kuin väri on pettänyt! Sukat ovat muutoinkin olleet kovassa käytössä, niin saapassukkina kuin kotosalla tallustellesakin. Silti ne vaan sitkeästi ovat oranssit, eivätkä värjää esim. alla olevia valkoisia sukkia olleenkaan. 


Huolettomalla mielellä voi siis jatkossakin neuloa sipulilla värjättyjä lankoja. Ja toisaalta virttyväthän kaikki neulokset, jos ne  nyt suoraan auringonpaisteeseen jättää... 

2 kommenttia:

  1. Mielettömän kauniit sukat ja aivan älyttömän upea väri! Sipulin keltainen on kyllä yksi lempiväreistäni, joita kasviväreillä voi saada aikaan. Jännä tuo väite valon vaikutuksesta väriin - en ole itse huomannut sipulilla värjättyjen lankojen kohdalla kyllä mitään haalistumista, enkä kyllä ollut itse moisesta kuullutkaan! No, kaikkea sitä voikin oppia. :)

    VastaaPoista
  2. Itsekin olen värin säilymistä ihmetellyt - tai lähinnä näitä varoituksia huonosta kestosta. Moni muu kasviväri on haalistunut selkeästikin, mutta ehkä nämä jutut on myös langan laadusta monesti kiinni:)

    VastaaPoista