sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Koukuttavaa

Olen tässä pari päivää perehtynyt koukkuamisen ihmeelliseen maailmaan. Sen verran jo tiedän, että nimi on aika kuvaavaa: koukuttavaa tämä onkin! Tekniikasta käytetään myös nimeä Tunisialainen virkkaus, ja koukkuakin tunisialaiseksi koukuksi. Koukun molemmissa päissä on siis koukku, jolla työstetään silmuokita.
Tämän testailun lisäksi aloitin jo toisen. Koitan saada lapasen aikaiseksi, peukalokiila on jo valmiina. Nyt mietin, miten ne kärkikavennukset saadaan aikaan...



Neulottuja lapasia on jo niin paljon, että viehättää muilla tekniikoilla saadut pinnat. Koukkuamalla saa kivasti kaksivärisiä neuleita, ja värien avulla tämänkin pinnan saa muuttumaan melkoisesti.


Tekniikkakuvat eivät ole kovin kummoisia. Havaitsin, että omista käsistä kuvan ottaminen on hyvin, hyvin haasteellista:D Kuitenkin yläkuvassa on koukulle noukittu edellisen kerroksen pystysuuntaan kulkeva lanka. Koukulle noukitaan silmukka ja vedetään lanka siitä läpi.


Näin niitä silmukoita syntyy koukulle useita. Tässä vaiheessa siis normaalista virkkauksesta poiketen silmukoita on koukulla enemmän kuin yksi. Vasta kun koukku on täynnä silmukoita, työ käännetä nurja puoli itseä vasten. 


Koukun toisella päällä virkataan koukuttujen silmuokiden läpi ketjusilmukoita. Toinen lanka siis kulkee pystysuorien silmukoiden sisällä vaakatasossa. Jokaisen läpivedetyn silmukan jälkeen (tässä keltaisella langalla) tehdään ketjusilmukka, ja vedetään se koukulla olevan silmukan läpi, taas ketjusilmukka ja koukulla olevan silmukan läpi jne. Kun silmukat on viimeistä lukuunottamatta työstetty, työ käännetään oikea puoli itseen päin ja aloitetaan alusta. 

Tasona en ole vielä tätä koittanut. Se voisi olla seuraava testaus. Jos mielii samanlaista värikuviota, niin työssä pitäisi olla molempia värejä kaksi, jotta molemmissa reunoissa odottaisi lanka millä työstää silmukat toiseen suuntaan (tai ainakin näin järkeilen).Toisaalta useammalla värillä saisi hyvinkin elävää pintaa... 

1 kommentti:

  1. The mittens are gorgeous. Great colour. Thanks for the tutorial.

    VastaaPoista